25. maaliskuuta 2013

Painoluokkaurheilun vaatimuksista

Ensimmäisten arvokilpailuideni - BJJ Finnish Open'eiden - lähestyessä olen miettinyt painoluokkaurheilua sekä sen negatiivisia puolia. Pohdinnan syynä on terveydelliset seikat, koska itse haluan toteuttaa omaa amatööriurheilijan uraani vain ja ainoastaan terveyteni sallimilla ehdoilla.

Painonvedon aikana epämiellyttävät kokemukset, kuten väsymys, nälkä, stressi sekä muiden ihmisten arvostelu on opittava kääntämään positiivisiksi asioiksi, vaikka varsin ikäviltä nuo siinä tilanteessa tuntuvat.

8 vuorokauden aikana tapahtuvan painonvedon aikana väsymys on ennaltaehkäistävissä riittävillä yöunilla, Varsinaista nälkää en ainakaan testipainonvedon aikana kokenut, koska mielessäni oli tavoitteeni kilpailuissa menestymisestä ja se, että nyt olimme kovaa vauhtia menossa sitä kohti. Mieliteot vaivasivat, mutta pääsin niistä yli keksimällä riittävästi muuta tekemistä. Stressi on valitettavasti tuttu kaveri useammalle meistä! Kunnon edistymättömyys pistää stressaamaan, koska ottelemaan ei pääse ellei ole ilmoittamassaan painossa ennen ensimmäistä ottelua. Myös itsensä vertaaminen muihin lisää stressiä, mutta siihen en ole onneksi koskaan sortunut - minun on voitettava vain itseni!

Mielestäni painonveto on henkisesti huomattavasti raskaampaa kuin fyysisesti, mutta mitä sitä ei tekisi sen eteen, että pääsee tatamille otteleman ja parhaimmassa tapauksessa voittamaan. Olen saanut ympärilläni olevilta ihmisiltä pääosin sekä kannustavaa että positiivista palautetta, mutta totta kai mukaan mahtuu myös negatiiviseen sävyyn arvostelevia tapauksia.

Iltapäiväkahvia ja
armotonta pohdintaa omaa lajia kohtaan :D

En osaa sanoa mistä toisten arvosteleminen kumpuaa, mutta välillä sitä saa niskaansa oikein roppakaupalla - kateutta? "Sähän oot hyvässä kunnossa nyt. Ei kai yksi pulla pahaa tee? Kyllä sie nyt voit ottaa." - Ei, en voi. Kieltäytyessäni saan aikaan silmien pyörittelyä, selän takana pahaa puhumisesta sanomattakaan. Kommenteista huolimatta en ole suistunut dieetiltäni, koska minä en aio menettää ottelulupaani sen takia, että olen omasta syystäni sabotoinut kilpailuvalmistautumista. Ruokavalioni on pääsääntöisesti erittäin tarkka, mutta minä rakastan tätä lajia. Teen kaiken vapaasta tahdosta ja terveyteni ehdoilla. Jos en pitäisi siitä, mitä teen jossain kohdassa sekä kroppa että mieli sanoisivat sopimuksen irti. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, joten...

Otteluiden ulkopuolella painan mielelläni enemmän kuin kilpailutilanteessa vaadittavan 55-56kg. Muidenkin tulisi muistaa, että kilpailupäivän paino on vain yhden vuorokauden paino eikä pysyvä tila. Kilpailuiden päättyessä palaan taas normaaliin ruokavalioon, missä on paikkansa vapaalle syömiselle, mutta ennen otteluita on oltava tarkempi sen suhteen, mitä suuhunsa laittaa.

Jos ei pysty suhtautumaan omaan painoonsa tai kehonkuvaansa terveellä tavalla, painoluokkaurheilu ei ole suositeltavaa. Itse olen kulkenut pitkän matkan, että olen päässyt tähän pisteeseen. Tänä päivänä paino on vain numeroita, mitkä määrittävät kenen kanssa ottelen tatamilla. Paino ei määritä ihmisarvoani tai olenko hyvä vai huono. Painoluokkaurheilussa painon kyttääminen on välttämätön paha, mutta siihen täytyy osata suhtautua terveellisestä näkökulmasta.

7 kommenttia:

 1. Tiedän kuinka kiusallista on kuunnella noita pullan tuputtajia. Itse en myöskään voi lipsua yhtään ruokavaliostani. Se näkyy heti :(

  Tsemppiä sinulle viimeisille viikoille ennen kisaa! Olen ylpeä sinusta <3

  VastaaPoista
 2. Just näin Ellu! Ja mulla ainakin oma käsitys kropastani muuttunut ja arvostus sitä kohtaan on kasvanut huomasti ensimmäisen oikean painonpudotuksen jälkeen, koska silloin ekaa kertaa ikinä olin mielestäni liian laiha ja jopa kuvottavan luiseva, aika harvinainen tunne nuorelle naiselle :D eipä sen jälkee muutama kilo sinne tänne oo paljoo kiinnostanu tai vaikuttanu millään lailla itsetuntoon.

  VastaaPoista
 3. Fiksua tekstiä! Itse saan vielä haaveilla siitä, että paino on vain numeroita, toki eteenpäin mennään koko ajan :) Parasta tässä sun blogissa on se, että todellakin välittyy se kuinka paljon lajia rakastat! Keep up the good work! :)

  VastaaPoista
 4. Niinpä, mutta välillä on sen herkullisen itseleivotun pullankin aika, mutta näin kilpailuiden alla toivoisi enemmän ymmärrystä miksei ne pullat maistu nyt. Onnekseni oma perheeni ymmärtää täysin! <3

  Kiitos Sinun kannustavista sanoistasi!

  VastaaPoista
 5. Nimenomaan! Tämän lajin ja oman valmennukseni myötä olen saanut niin paljon uusia näkökulmia elämääni, ettei muutama kilo siellä tai toinen tuolla merkitse enää mitään - toisenlaiset asiat ovat tärkeämpiä! :-)

  VastaaPoista
 6. Kiitos! Ihanaa, että blogistani näkyy ulospäin, että brasilialainen jujutsu on minun juttuni. :-)

  VastaaPoista
 7. Mukavaa kun olit kirjoittanut tästä aiheesta. Tämä (painonveto) on itselleni se "mörkö", jos bjj kisat alkavat jossain vaiheessa kutkuttaa. :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.