13. toukokuuta 2013

Ruokayliherkkyystestin tulokset

Pari päivää sitten tein Food Detective -ruokayliherkkyystestin. Testin tekeminen oli helppoa, mutta tulosten odottaminen hieman vaikeampaa. Ennen testiä kuvittelin, että gluteeni aiheuttaisi minulle kaikista eniten yliherkkyysreaktioita, mutta testin tulokset osoittivat toisin.

YLIHERKKYYTTÄ AIHEUTTAVAT RUOKA-AINEET
01. Cashewpähkinä
02. Lehmänmaito
03. Kananmuna
04. Palkokasvit (herneet, linssit, pavut)
05. Appelsiini, sitruuna

Vaikka gluteeni ei testin mukaan näytä aiheuttavan minulle yliherkkyysoireita, aion tästäkin eteenpäin pääsääntöisesti välttää gluteenipitoisia raaka-aineita. Cashewpähkinät poistin ruokavaliostani samantien, koska se oli testituloksista kaikista tummansinisin, eli aiheuttaa pahimmat yliherkkyysoireet kehossani. Palkokasvit sekä appelsiini/ sitruuna on helppo poistaa ruokavaliosta, mutta lehmänmaidon ja kananmunan poistaminen vaatii pientä ajattelutyötä - millä korvaan nämä?

Sannan ohjeiden mukaan pidän heraproteiinin vielä palautusjuomassa, mutta muutoin maitotuotteet ovat pannassa. Maitorahka, raejuusto ja FAST Pudding korvataan esim. kuivalihalla, erilaisilla leikkeleillä, riisiproteiinilla tai smoothiella/ raakapuurolla, missä riisiproteiini. Juuston tilalle vuohenmaitojuusto satunnaisesti.

Kananmunan tilalle lohta, poroa, saksanhirveä, lammasta, kuhaa, ahventa, siikaa, makrillia tai vaikkapa tonnikalaa.

Aluksi kuvittelin etten voi enää syödä yhtään mitään, mutta todellisuudessa tilanne on täysin päinvastainen. Miksi muutenkaan keskittyä siihen mitä ei saa syödä, kun voi keskittyä siihen mitä kaikkea sitä saakaan suuhunsa laittaa.

Vaniljalla maustettu tattaripuuro
tuoreilla mansikoilla ja kiivillä

Yliherkkyysoireita aiheuttavien ruoka-aineiden eliminaatioaika on 3 kuukautta, minkä loputtua ruoka-aineita voi yksi kerrallaan kokeilla palauttaa takaisin. Jos minkäänlaisia oireita, esim. turvotusta, iho-oireita tai väsymystä, ei esiinny, ruoka-aineen voi palauttaa maltillisesti takaisin. Jos oireet kuitenkin palaavat, kyseistä ruoka-ainetta on luonnollisestikin vältettävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.