28. maaliskuuta 2014

Hyvillä mielin kohti viikonloppua

Torstaina kävin neuvolassa tarkistuttamassa, että kaikki on niin kuin pitääkin. :) Supistukset eivät ole onnekseni edelleenkään olleet avaavia, mikä tuo pienimuotoista henkistä helpotusta näihin päiviin. Paino oli noussut kuukaudessa n. 2 kiloa, eli kaiken kaikkiaan paino on noussut tähän mennessä (raskausviikko 28+) vähän yli 8 kiloa. Olen kieltämättä stressannut painonnoususta, mutta neukkutäti sai minut uskomaan, että tämän kaltainen painonnousu on vielä täysin normaalia - vieläpä hyvin vähäistä! :)

Peruskouluaikainen koulukiusaaminen sekä lapsuuden ylipaino ilmeisesti vaikuttavat vieläkin omaan kehoon suhtautumiseeni. Vaikka hyvin tiedän, että raskauden aikana on täysin luonnollista, että paino nousee ja keho muuttuu niin siitäkään huolimatta en osaa suhtautua asiaan vain nauttimalla muhkeammista muodoista. :(

Elämäntapamuutokseni myötä moni asia on muuttunut parempaan suuntaan niin henkisellä kuin fyysiselläkin tasolla, mutta välillä ikävät muistot palaavat mieliin ja saavat aikaan epävarman olon.  :-? Koulukiusaamiseni oli varmasti kevyimmästä päästä, mutta siitä huolimatta se onnistui satuttamaan. Satunnaisesti minua kiusattiin perinteiseen tyyliin haukkumalla, mutta pääsääntöisesti se oli porukan ulkopuolelle sulkemista välitunnilla tai sitä, kun minua ei kutsuttu syntymäpäiville, pyydetty vapaa-aikana leikkimään/ viettämään aikaa tai, kun ilkeimmät piirsivät ns. slämy -vihkoihin (kuka muuten muistaa slämyt? :-D ) kuvia vatsamakkaroistani ja nauroivat selkäni takana.  :-( Onnekseni minulla oli myös kavereita kouluaikana, mutta kukapa tuollaista kohtelua toivoisi omalle kohdalleen siitä huolimatta.

Jokaisella neuvolakäynnillä otetaan myös virtsanäyte, mistä pikatestin avulla tarkistetaan, ettei siihen ole erittynyt sokeria tai valkuaista. Raskaana olevista n. 10%:lla on sokeria virtsassa. Se ei välttämättä kerro (raskaus)diabeteksestä, mutta löytyvän sokerin syy on kuitenkin selvitettävä. Minulla ei sokeria tai valkuista virtsasta löytynyt, mikä on totta kai todella hyvä juttu. :)

Samoin verenpaine tarkistetaan aina, vaikka arvot olisivatkin olleet optimaaliset aikaisemmilla kerroilla. Torstaisella neuvolakäynnilläni oma verenpaineeni oli 124/ 62, mikä on erinomainen. Verenpaine ei saisi ylittää pitkäaikaisesti arvoa 140/ 90.

"Verenpaine ilmoitetaan kahdella luvulla. Suurempi luku kuvaa painetta sydämen supistuessa (systolinen verenpaine) ja pienempi luku on paine sydämen lepovaiheen aikana (diastolinen verenpaine") (Suomen Sydänliitto ry).

Raskauden puolesta välistä (raskausviikko 20+) lähtien kohdun kokoa sekä vauvan kasvua arvioidaan SF -mitan avulla. Minun maatessa tutkimuspöydällä jalat koukussa mitattiin vatsani päältä mittanauhalla matka häpyluusta kohdun pohjaan. Oma tämän hetkinen SF -mittani oli 25,5cm, mikä kulkee täsmällisesti keskikäyrän mukaisesti. Tämän lisäksi kuuntelimme vauvan sykettä dopplerin avulla - siellä se pikkuisen sydän pampatti!  Vauvan sydänäänien kuuntelu on aina yhtä liikuttavaa.

[caption id="" align="aligncenter" width="533"] Toiset tykkää muhkummasta[/caption]
Tavallisesti neuvolassa mitataan hemoglobiinikin, mutta tällä kertaa minulta ei sitä mitattu, koska se on ollut läpi raskauden erinomainen (yli 125) eikä laskenut tuon alle ensimmäisen raskaudenkaan aikana. Hemoglobiinin kerrotaan laskevan eniten keskiraskauden aikana, koska äidin veren nestemäärä lisääntyy, mutta veren solujen määrä ei lisäänny samassa suhteessa.

Hyvillä mielin voin aloittaa viikonlopun vieton yhdessä mieheni kanssa. Tämä viikonloppu on meille erityinen ensinnäkin siitä syystä, että esikoisemme menee isovanhempiensa luokse Valkealaan, mutta ennen kaikkea sen vuoksi, että lauantaina saamme viettää, ties kuinka monetta, vuosipäiväämme. Merkkipäivän kunniaksi menemme mm. hotelliin yöksi, minkä lisäksi luvassa on ainakin 3 ruokalajin illallinen! ;)

2 kommenttia:

 1. Oi kun ihana masunen :)!
  Iteki treenailin raskauden aikana aktiivisesti. Torstaina kävin puntilla ja maanantaina synnytin :D. Ja nyt minimies on jo 6kk.
  Rupeenki seurailee sinuu :)!
  http://fitfatmamatiina.fitfashion.fi/

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Tiina! :) Itsellänikin tavoitteena treenata mahdollisimman pitkään tässä raskaudessa. Esikoisen odotusaikana se kun ei onnistunut!

  Pitääkin käydä kurkkaamassa myös sun blogia. Kiva saada tänne Fitfashioniin muitakin treenaavia äitejä! ;)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.