26. maaliskuuta 2014

Mikä FODMAP -ruokavalio?

Olen useampaan otteeseen kertonut blogissani vatsaongelmistani, mitkä ovat aika ajoin vaikeuttaneet joka päiväistä elämääni. Viimeisen parin kuukauden ajan olen saanut elää ilman vatsakipuja, mutta vielä on pitkä matka vatsan optimaaliseen toimintaan. Poistimme Sanna -valkun kanssa yhteistuumin Poliquin Ultra HCl -suolahappolisän päivittäisestä käytöstä, koska vatsahappojeni taso on parantunut sitten edellisen vatsahappotestin. Lisää vatsahappotestistä voit lukea täältä!  :)

Elämä on ollut huomattavasti miellyttävämpää, kun vatsakivut ovat pysyneet toistaiseksi poissa. Vaikka minulla on suhteellisen korkea kipukynnys, vatsakivut ovat olleet todella epämiellyttäviä - mieluummin kärsin (kivun puitteissa) supistuksista kuin vatsakivusta.  :-?

Vatsa ei kuitenkaan vielä toimi niin kuin sen pitäisi vaan kärsin edelleen mm.

- satunnaisesta turvotuksesta ruokailun jälkeen
- ruoka-aineyliherkkyyksistä, mm. gluteeni (gluteenin eliminointi/ vähentäminen on kuitenkin helpottanut ruokailun jälkeistä turvotusta)
- imeytymättömistä ruokapartikkeleista

Oireiden tunnistamiseksi/ kartoittamiseksi olen aloittanut FODMAP -ruokavalioon tutustumisen, mitä käytetään ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa.

[caption id="" align="alignnone" width="711"] © Pronutrionist.net[/caption]
Olen tutustunut FODMAP -ruokavalioon sekä ärtyvän suolen oireyhtymään ja sen hoitoon lukemalla mm. Pronutrionist -blogia, jota kirjoittaa Reijo Laatikainen ja Sanna -valkulta saamani aineiston avulla. En ole vielä tietoisesti tehnyt suuria muutoksia nykyiseen ruokavaliooni, mutta lukenut olen paljon ja miettinyt mitä voisin vielä tehdä toisin.

En ole vielä raskauden aikana uskaltanut tehdä muuta kuin tutustua edellä mainittuun ruokavalioon, koska näin suuria muutoksia ei suositella tehtäväksi raskauden aikana, mutta kai sitä voisi esim. aloittaa poistamalla/ korvaamalla yhden ruoka-aineen kerrallaan. Tällä tavoin mahdollinen oireiden aiheuttajakin saattaisi löytyä helpommin kuin poistamalla/ korvaamalla useamman ruoka-aineen samanaikaisesti. :)

2 kommenttia:

 1. Olin just lukenut tän postauksen, kun törmäsin HT:n sivuilla tähän: http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/fodmapista_apu_vatsavaivoihin

  Vatsa on kyllä niin mielenkiintoinen että huh... Oikeen oma maailmansa. Vatsaongelmia on monilla (joitakin myös mulla). Välillä tuun miettineeks, että milloin syömisestä tuli niin vaikeaa, milloin mentiin metsään. Kaipaan 90-luvun 10 pennin karkkeja, lasisia limupulloja jne. Itsekin tulee ostettua megapusseja ym. Mutta kun ei niitä tarvittais. Vanha kunnon karkkipäivä ois kova juttu, kun se tekis paluun. Totta kai puhdasta ruokaa koneeseen, mutta luulenpa, että "vanhan ajan karkkipäivä lauantaisin" voisi jo auttaa monia todella paljon.

  Tsemppiä vatsavaivojen selättämiseen!

  ... ja tavallaan tuo kahvi on kans yks perkele :D (jota juon.)

  VastaaPoista
 2. Totta puhut! Vatsan toimintaan/ toimimattomuuteen kun vaikuttaa yllättävän moni asia. En usko, että syömisestä on tullut millään tavalla vaikeaa vaan ihmiset ovat tulleet entistä kiinnostuneimmiksi terveyteen liittyvistä asioista. Tämän vuoksi näistä asioista myös etsitään itsenäisesti lisää tietoa ja keskustellaan ystävien kanssa, sosiaalisessa mediassa yms. :) On myös mielestäni ihmisten tietämättömyyttä, että lukuisia vatsaongelmia pidetään ns. normaaleina/ niitä nyt on jokaisella... esim. ilmavaivat, ummetus/ ripuli, vatsan turpoaminen ruokailun jälkeen, ruoansulatusongelmat jne.

  Omassa lapsuudessani meillä oli karkkipäivä kerran viikossa. Sama filosofia pätee omien lapsieni kasvatuksessa tänä päivänä, ja toimin itse samoin. Terveellisestä ruokavaliosta/ elintavoista on helppo pitää kiinni, kun on yksi herkkupäivä viikossa. :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.