7. lokakuuta 2014

Sadepäivän iloja

Viikko on alkanut erittäin syksyisissä merkeissä täällä mäkihyppykaupungissa - on harmaata ja sataa vettä! Esikoinenkin taisi masentua harmaantuneesta säästä, koska maanantai todella tuntui maanantailta.

Itsetehdyt tuoreet sämpylät sekä bataatti-kookoskeitto maistuivat kaikille

Syksyn tullen huomaan valmistavani yhä enemmän erilaisia sosekeittoja, ja eilen vuorossa olikin bataatti-kookoskeitto, minkä kaveriksi leivoimme esikoisen kanssa sämpylöitä. Leipomisen kohokohta perheemme nuorelle neidille oli, kun sai pukea yllensä Muumi -essun - minullakin oli lapsuudessa ikioma muumiaiheinen essu, tosin eri värinen!

POMMINVARMAT SÄMPYLÄT
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa/ 1 pss kuivahiivaa
- 50 g voita
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- 10-12 dl valitsemiasi jauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää sekä suola että sokeri. Lisää suurin osa (n. 10 dl) jauhoista. Sulata rasva ja lisää se taikinaan. Lisää myös loput jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla vähintään 30 minuuttia.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa jälleen kimmoisaksi. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota leivinliinan alla parikymmentä minuuttia. Halutessasi voit voidella sämpylät ennen paistamista maidolla. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa 10-15 minuuttia - itse huomasin, että 12 minuutin paistoaika on optimaalinen!

Hyvin maistuu

BATAATTI-KOOKOSKEITTO
- 2 suurehkoa bataattia
- 2 dl kookosmaitoa tai -kermaa
- iso keltasipuli
- nokare voita
- kasvisliemikuutio
- currya
- mustapippurirouhetta
- paprikajauhetta
- juustokuminaa
- tilkka vettä

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Pese sekä halkaise bataatit pituus-suunnassa. Laita halkaistut bataatit uunipellille ja paahda bataatteja 200 asteessa 60 minuuttia.

Kuori ja pilko sipuli. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon pilkotut sipulit - kuullota sipuleita n. 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Kun bataatit ovat olleet uunissa 60 minuuttia poista niistä kuoret. Laita kuullotettu sipulisilppu että bataatit tehosekoittimeen. Lisää joukkoon kookosmaito tai -kerma. Soseuta samettiseksi keitoksi. Kaada sosekeitto takaisin kattilaan ja mausta oman makusi mukaan. Lisää tarvittaessa joukkoon pari desiä vettä notkistaaksesi keittoa.

Bataatti-kookoskeitto valmiina syötäväksi

Proteiininlähteenä söimme annokset raejuustoa sekä kalkkunaleikkelettä.

Alkuperäinen sämpyläresepti © Pastanjauhantaa 

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niin on! Bataatti ja kookos on mun lempparimakuja, joten tää keitto on ainakin mun makuun täydellinen. :-)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.