18. joulukuuta 2014

Mitä mulle kuuluu?

Lomalta palattuani aloitin pienimuotoisen ruokavalion siistimisen, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että poistin ruokavaliostani kaiken epäterveellisen - ei yhtään cheat dayta ennen ensi viikkoa! Jouluaattona sekä -päivänä annan itselleni luvan nauttia hyvästä ruoasta mieleni mukaan, mutta ilman ähkyä. Kaksi päivää vapaata syömistä riittää minulle vallan mainiosti.

Kasviksia & jauhelihaa

Täysjyväriisiä, karjalanpaistia ja uunissa paahdettua lanttua sekä porkkanaa

Ruokavalion siistimisen myötä tiputin ruokavaliostani pois kaikki maitotaloustuotteet. Heraproteiinia käytän edelleen, mutta se ei ole aiheuttanut minulle minkäänlaisia epämiellyttäviä tuntemuksia. Esikoisen synnyttyä olin monta kuukautta ilman maitotuotteita, mutta vähitellen, en tiedä miksi, ne palasivat ruokavaliooni. Useampi kuukausi menikin sulassa sovussa ko. tuotteiden kanssa, mutta viimeisten kuukausien aikana epämiellyttävän oireet alkoivat tehdä paluuta:

- kurkun/ nielun limaisuus
- erilaiset vatsan- & ruoansulatuksen ongelmat, kuten selittämätön nesteen kerääntyminen kehoon → maitotuotteet pitävät yllä kroonista tulehdustilaa, ja keräävät nestettä elimistöön (Sami Sundvik 2013), vatsan toimimattomuus/ ylitoiminnallisuus yms.
- allergiaoireiden lisääntyminen
- iho-ongelmien lisääntyminen

Maidotonta ruokavaliota on nyt takana n. kaksi viikkoa ja sen tuomat positiiviset vaikutukset on nähtävissä. Vatsani toimii täydellisesti, mikä ei todellakaan ole ollut minulle itsestäänselvyys. Selittämätön nesteen kerääntyminen on tasaantunut eikä kurkkuun kerry enää limaa, mitä pitäisi olla aamuisin räkimässä viemäriin.

Monelle tutulleni haastavinta maidottoman ruokavalion kokeilemisessa olisi juoda kahvi ilman maitoa. Minäkin, alias kahvilalli ystäväni sanoin, kuvittelin, etten pystyisi tiputtamaan maitoa pois kahvistani, mutta toisin kävi. Ensimmäinen kupillinen mustaa kahvia, au naturel, ei vielä vakuuttanut minua, mutta seuraavat kupilliset nautittuani en voisi enää edes laittaa maitoa kahvini sekaan. Kahvin erilaiset aromit sekä tuoksu tulevat huomattavasti paremmin esiin ilman maitoa - sitä paitsi laadukas kahvi ei tarvitse lisukkeita!


Kotiäidin elämän eliksiiri

Kaivoin Sanna -valkun antamat ruokavaliosuositukset esiin helpottaakseni oikeanlaisen rytmin löytymistä. Aluksi päivittäisen ruoan määrä tuntui todella suurelta, kun olin tottunut syömään kuopuksen ensimmäisten kuukausien aikana sitten kun ehdin -periaatteella, mutta parin päivän kuluttua ruoka maistui entiseen malliin. Vaa'alla en ole käynyt enkä käy - hyvä olo puhukoot puolestaan!

BJJ -treenit ovat toistaiseksi tauolla alkuviikosta iskeneen silmätulehduksen vuoksi. Tänään sain lääkäristä reseptin vahvempiin silmätippoihin, kun ei tunnu tauti hellittävän sitten millään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.