BJJ

Harrastamani laji BJJ, eli brasilialainen jujutsu, on Gracien veljesten kehittämä urheilulaji, joka pohjautuu suuresti judoon. Laji on keskittynyt matto-otteluun, käytännössä eri nivellukkoihin, kuristuksiin sekä positioihin. Lukkopaini on samankaltainen laji, mutta suurin ero lukkopainin ja BJJ:n välillä on, ettei lukkopainissa käytetä kimonoa vaan siinä otellaan shortseissa tai tiukoissa trikoissa ja paidassa. Tämän lisäksi lukkopainissa erilaiset polviin sekä jalkoihin kohdistuvat suorat ja kiertävät lukot ovat sallittuja kun taas BJJ:ssa saa tehdä vain suoran nilkkalukon ruskeavöiseksi asti.

Ottelut aloitetaan aina pystyasennosta, mutta kamppailu pyritään siirtämään mahdollisimman nopeasti mattoon erilaisien alasvientien avulla. Kilpailuissa käytettävä pistelaskenta palkitsee toimivia asemia sekä tekniikoita ja varsinaisena tavoitteena on saada vastustaja luovuttamaan, taputtamaan, kuristuksella tai lukotuksella.


PISTELASKENNASTA...

2 pistettä
- sweep, eli päällä olevan vastustajan kääntämisestä alle
- alasvienti
- knee on the belly, eli polvimount (polvi kaverin vatsalla, minkä lisäksi saat kontrolloitua tilannetta)

3 pistettä
- guardin ohitus (guard on yksi BJJ:n peruspositioista, jossa toisen jalat ovat vastustajan ympärillä estämässä häntä hyökkäämästä, pisteet saa jalkojen ohituksesta)

4 pistettä
- mount sekä back mount

Kilpailutilanteessa annetaan myös etuja, mitkä ovat 1/4 pisteen arvoisia. Edun voi saada hyvästä yrityksestä, esimerkiksi hyvin haetusta käsilukosta, mitä kaverin on puolustettava, muttei siitä huolimatta taputa luovuttamisen merkiksi, sweep -yrityksestä tai guardin ohituksesta kaverin kääntyessä kilppariin.


HARRASTAMINEN JA LAJISSA EDISTYMINEN...

BJJ:a voivat harrastaa niin miehet kuin naisetkin, ikään tai kehonkoostumukseen katsomatta. Painotus itsepuolustuksen, kilpaurheilun tai kuntoilun välillä on sinun henkilökohtaisista tavotteistasi kiinni. BJJ vaatii kärsivällisyyttä sekä itsensä jatkuvaa voittamista niin henkisesti kuin fyysisesti - omien rajojen kohtaaminen on luonnollinen osa harjoittelua! Oikea asenne on ratkaisevassa asemassa, minkä lisäksi ei tule unohtaa, että epäonnistuminen on yksi osa oppimisprosessia.

Muodollisina edistymisen mittoina toimivat vyöarvot: valkoinen, sininen, purppura, ruskea sekä musta. Useampiin muihin kamppailulajeihin verrattuna BJJ:n vyöarvoissa eteneminen vaatii pitkäjänteistä ja säännöllistä työtä. Jokaisella vyöarvolla tulee myös olla tietty aika ennen kuin voi saada korkeamman vyön (poikkeuksena valkoinen), esimerkiksi sinisellä vyöllä tulee olla vähintään kaksi vuotta ennen kuin on oikeutettu purppuravyöhön.


MITÄ VIELÄ?

Tietoa oman paikkakuntasi seuroista voit lähteä etsimään vaikkapa täältä. Kaikki rohkeasti mukaan nujuamaan!

Kuvat: BJJ Finnish Championships 2012 © Marko Kallioinen